lørdag 7. desember 2019

Samlinger i kunst og håndverks-faget

Som en ekstra del av hjemmeoppgaven skulle vi skrive et blogginnlegg om hvordan vi opplever å ha kunst og håndverksfaget samlingsbasert med røde og blå samlinger. I røde samlingsuker har vi kunst og håndverk onsdag, torsdag og fredag, mens på blå samlinger har vi bare onsdager.

Så langt synes jeg det har fungert fint, men jeg som reiser med buss/fly/båt har hatt noen små utfordringer med å skulle ta med meg ting (og bøker) til samlinger da jeg kun reiser med en sekk (ingen ekstra bagasje da jeg har en "fast" garderobe i Alta). I røde uker der jeg reiser søndag til Alta med retur lørdager, er selvsagt denne sekken nokså full og (til tider) klumpete å ha med seg. Det har forsåvidt gått greit sålangt, som sagt.

Noe som også har vært litt dumt er tilgang til et "arbeidslokale". Studentene i Alta kan være på skolen og ta i bruk det som finnes der, mens jeg som ikke bor i Alta må arbeide hjemme. Dette er jeg forsåvidt vant å gjøre, siden dette er det 3.året mitt, og har en samarbeidsvillig og tålmodig familie som tåler litt rot på kjøkkenbordet. Med dette henviser jeg selvsagt til både lukka-prosjektet og maleriet som skulle males. Ingen av delene ble gjort på en dag.

Ellers synes jeg vi har utnyttet tiden på skolen i samlingsukene svært godt. Faglærer har laget gode opplegg og disponert tiden tilgjengelig svært bra. Det vi har lært er overførbart til egen undervisning. Gleder meg til de neste samlingene med nye ting som skal læres og lages!


Hjemmeoppgave: Et abstrakt maleri

I denne omgangen skulle vi lage et abstrakt maleri i hjemmeoppgave, og jeg skal være ærlig å si at jeg slet veldig med denne. Dette fordi jeg ikke klarer å bare "gjøre noe" uten at det har et mål eller mening. Jeg kom meg til slutt gjennom dette, og helt ærlig så ble jeg veldig fornøyd selv når jeg var ferdig.

Slik laget jeg kunstverket mitt: 

1. Et "nytt" lerret. Fordi jeg ikke hadde mulighet til å dra å kjøpe nytt lerret, malte jeg over det vi hadde fått på skolen. Det ble jo riktig så bra!




2. Leste oppgaveteksten og ble satt veldig tilbake når vi skulle finne oss et adjektiv som skulle være utgangspunktet for maleriet. Jeg endte til slutt opp på: "Tåkete". Dette fordi jeg ønsket å lage noe som skulle være litt utydelig/"blurry".

3. Finne de riktige fargene basert på det vi lærte om farger på skolen. I denne anledning måtte jeg faktisk lage en helt ny fargesirkel med de fargene jeg hadde her hjemme da det viste seg at det er forskjell på nyanser når det gjelder ulike malingstyper. Denne fargesirkelen er laget av A-Color 02-matt:



4. Med adjektivet mitt i bakhodet gikk jeg for blå bakgrunn som jeg påførte med svamp, og fant ut at "Ja, vi er på riktig vei! Dette ser faktisk litt tåkete ut!":



4. Så fikk jeg en ide. Jeg ville ha litt ulike sirkler på maleriet mitt, så jeg fant fram noen engangsfat, plastfolie og bobleplast:



5. Ja, dette var jo en god ide tenkte jeg, men følte at den blåfargen ødela litt for hva jeg egentlig ville ha. Etter noen timer tok jeg et linjal og dro utover sirklene, bortover og nedover, og da så jeg at dette ble virkelig bra, og ja, dette er fortsatt "tåkete". Etter en stund med skraping, brukte jeg svamp til å gni det mer utover. Da var jeg plutselig klar for noen nye sirkler:



6. Og etter en runde med nye sirkler, ble det slik:



7. Jada, måtte bli litt struktur også på sirklene, så da brukte jeg bobleplast og plastfolie. Lot dette selvfølgelig tørke 3-4 timer, slik at det skulle bli litt struktur på det.



8. Da jeg reiv av plastikken innså jeg plutselig at jeg hadde jobbet med maleriet feil vei hele tiden. Jeg snudde da maleriet og skrapte med linjal slik at malingen ble dratt utover, for å få den "tåkete"-følelsen. Plutselig fikk jeg et innfall. Jeg helte maling direkte fra engangskoppen jeg brukte som malingsbeger direkte på den oransje sirkelen. Dette ble veldig voldsomt, så jeg fant heller fram noen pipetter som jeg kunne bruke. Etter en stund med prøving og feiling, skjønte jeg at jeg måtte blande ut malinga med litt vann for å få den ut av pipetten og da var jeg i gang!



9. Å påføre maling med pipett har ganske lang tørketid. Fordi jeg ønsket litt flere fargenyanser av de orginale fargene mine, måtte jeg gjøre dette i flere omganger.



10. Etter den siste rennende dråpen var ferdig tørka, brukte jeg svamp til å gnikke litt her og der for å få den litt mer "tåkete" på forskjellige plasser og sandpapir for å skrape vekk noe maling. Og da bestemte jeg meg for at maleriet mitt var ferdig (for denne gang)!



11. Etter utstilling på skolen innså jeg at vi hadde lov til å bruke flere farger på prosjektet vårt, og da var det egentlig bare plankekjøring til et bedre resultat. Denne gangen gikk jeg løs på lerretet med alle fargene som fins, og brukte en plastikk gaffel (i hovedsak) for å skape struktur. 


12. Og jeg gikk regelrett ganske amok med fargene mine. Det som i hovedsak skulle være tåkete, mistet en del av poenget etterhvert. Slik ble resultatet: 




Til ettertanke: Ja, jeg skulle gjerne hatt flere bilder underveis, men det viser seg at når man er i "flow'en" er det ikke alltid like lett å huske. Dessuten var jeg så full av maling på hendene til tider, at det var riktig så ubehagelig å til og med ta i vannkrana for å skulle vaske hendene. Prøvde å male med hansker, men nei, det funka ikke for meg!

Når det gjelder selve oppgaven å lage et abstrakt maleri, er det ganske enkelt, men når man plutselig fikk et adjektiv man skulle forholde seg til, ble oppgaven mye vanskeligere, spesielt for meg. Jeg trodde i tillegg vi bare fikk bruke tre farger, og det ga meg ikke så mye inspirasjon. Likevel, det var en utfordring, og til tross for oppstartsproblemene mine, er jeg fornøyd med resultatet.